Jak wybrać dobry chleb?

zdrowe pieczywo

Dietetyczny chleb nie powinien zawierać mąki pszennej, która jest głównym źródłem glutenu. Składnik ten może wywoływać przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zwłaszcza u osób cierpiących na celiakię. Sprawdźmy zatem, w jaki sposób wybrać dobry chleb spośród wielu wypieków.

Dieta bezglutenowa stała się niezwykle popularna wśród osób interesujących się zdrowym odżywianiem. Badania dowodzą, że spożywanie dużych ilości tego składnika może przyczyniać się do tycia, a także prowadzić do wystąpienia wzdęć, zaparć i bólów brzucha. Wiele osób odczuwających nieprzyjemne dolegliwości po spożyciu pszennych wypieków, stara się je odrzucić i przejść na chleb bezglutenowy.

Chleb bezglutenowy – dla kogo?

Dietetyczny chleb niezawierający glutenu powinien być spożywany przede wszystkim przez osoby cierpiące na nietolerancję tego składnika, czyli celiakię. Jest to choroba autoimmunologiczna, występująca dość rzadko, bo jedynie u 1% populacji. W jej przypadku spożycie glutenu skutkuje zanikiem kosmków jelitowych oraz nieprawidłowym wchłanianiem się składników odżywczych z pożywienia.

Co ciekawe, dietetycy i lekarze endokrynolodzy zalecają wykluczenie glutenu również osobom cierpiącym na choroby tarczycy (m.in. autoimmunologiczną postać Hashimoto). Badania wykazują bowiem, że spożywanie tego składnika przyczynia się do niszczenia przez organizm komórek tarczycy – których budowa jest bardzo zbliżona do struktury glutenu – co w konsekwencji może doprowadzić do zanikania tego organu. Osoby cierpiące na choroby endokrynologiczne powinny zatem również spożywać dietetyczny chleb, który nie będzie im szkodził.

Czytaj również  Mrożonki, które warto zawsze trzymać w lodówce

Jak rozpoznać dietetyczny chleb?

Chleb bezglutenowy to produkt niezawierający w swoim składzie pszenicy, żyta lub jęczmienia (niektórzy dietetycy zalecają również wykluczenie z diety owsa). Jeśli więc chcemy wyeliminować ze swojego jadłospisu alergenne substancje, które mogą wywoływać nietolerancje pokarmowe – najlepiej przestawić się na dobry chleb dietetyczny. Na rynku występuje on w postaci wypieków z mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, które są całkowicie bezpieczne dla naszego układu pokarmowego. Idealnie jest wybierać chleb bezglutenowy bez drożdży, za to z dodatkiem ziaren wspomagających trawienie (siemię lniane, pestki dyni, słonecznik). W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy wiele rodzajów pieczywa, niezawierających również cukru, z obniżoną zawartością białka, w wersji jasnej i ciemnej, z makiem, kminkiem i innymi dodatkami – z pewnością znajdziemy dla siebie dobry chleb.

Upiecz własny chleb bezglutenowy bez drożdży

Jeśli nie smakuje nam pieczywo dostępne w sklepach, możemy również samodzielnie przygotować smaczny dietetyczny chleb, używając do tego celu np. 3 rodzajów mąki bezglutenowej (kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej – wymieszanych w odpowiednich proporcjach). Jego sporządzenie wraz z upieczeniem nie zajmie nam więcej niż 2 godziny, a efektem będzie aromatyczny, świeży chleb bezglutenowy, którego smak zachwyci podniebienia domowników.